Dit stond al héééél lang op mijn verlanglijstje: een eigen nieuwsbrief

Een column in Trouw, VPRO Tegenlicht over retouren in webwinkels, het nut van undercoverjournalistiek en nog veel meer.

Beste lezer,

Door tijdgebrek en vooral luiheid kwam het er alsmaar niet van: een eigen nieuwsbrief (je hebt je ooit een keer aangemeld, afmelden kan onderaan) En ook wel door mijn overtuiging dat als je eenmaal aan zo’n ding begint, je het ook vol moet houden. En dingen die moeten wil ik eigenlijk zoveel mogelijk vermijden. Maar door dit artikel in The New York Times raakte ik weer helemaal geïnspireerd. Vooral door het stukje over Substack (waarmee ook deze nieuwsbrief is gemaakt). En natuurlijk door het riante inkomen dat sommige journalisten met een nieuwsbrief weten te genereren. De echt succesvolle nieuwsbrieven, zo blijkt weer eens, hebben een duidelijk onderwerp. China, klimaatverandering, dat soort dingen. Dat hoef je van mij niet te verwachten. Daarvoor zijn mijn interesses te divers. Maar wat dan wel?

Waarom deze nieuwsbrief:

  1. Je op de hoogte houden van wat ik zoal produceer – artikelen, boeken, optredens etc. Dat kan ook allemaal via twitter, facebook en instagram, maar ik vermoed dat veel van jullie daar steeds minder tijd spenderen. Ik in ieder geval wel. Bovendien vind ik twitter echt kut.

  2. Niet alles wat ik doe, lees, zie etc leidt tot een artikel of een boek of iets anders concreets. Wellicht wil jij kennis nemen van halfbakken ideetjes en de dingen die ik mooi of boeiend vind.

Goed, genoeg geluld. Hier is de eerste aflevering van Dingen die ik doe en dingen die ik leuk vind:


Volkstuincolumnist

Sinds augustus schrijf ik wekelijks over mijn volkstuin voor het magazine Tijdgeest van dagblad Trouw. Ik heb er veel lol in. Mijn doel is om lichtverteerbare stukjes te schrijven en tuinieren vooral niet te serieus te nemen – en soms ook wel. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Op volle retouren

Twee jaar geleden werkt ik undercover op de retourafdeling van het distributiecenterum van bol.com. Vorige week besteedde Tegenlicht een hele uitzending aan het ‘retourenprobleem’ van webwinkels. Ik werkte mee aan de research. ‘Wat gebeurt er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten? Wat is het échte prijskaartje van ons retourgedrag?’

De aflevering Op volle retouren werd regisseerd door Fleur Amesz, die eerder ondermeer de beklemmende documentaire Schone Schijn maakte over zzp’er Serge die wanhopig het hoofd boven water probeert te houden. Zowel NRC, Trouw als de Volkskrant waren laaiend over Op volle retouren die meer dan een half miljoen kijkers trok.

Ik mocht wat vertellen over mijn eigen ervaringen in het distributiecentrum van bol.com in de podcast van Tegenlicht Future Shock en er was ook nog een meetup in Pakhuis de Zwijger.

Undercover journalistiek: waarom eigenlijk?

Villamedia – website over journalistiek – deed een interview met Alberto Stegeman, Yora Rienstra en mijzelf over het belang van undercover journalistiek. 'Het echte verhaal krijg je alleen als je je handen vuil maakt.’

Ik werkte in de teststraat op Schiphol: ‘Corona testing! This way!’ – maar mensen liepen me straal voorbij

In september werkte ik voor de Volkskrant undercover als vrijwilliger bij de coronateststraat op Schiphol. ‘Jeroen van Bergeijk ziet dat maar weinig passagiers zich laten testen. Nog opvallender is hoe er met privacygevoelige gegevens wordt omgegaan.

Steun mijn werk

De vorm van journalistiek die ik doorgaans beoefen – ergens lang rondhangen en dan verslag doen van wat ik heb meegemaakt – kost veel tijd. En tijd is geld zoals we allemaal weten…

Ik denk dat de verhalen zoals ik die schrijf over Uber, bol.com en Wehkamp belangrijk zijn. Daar is gewoon geld voor nodig. Mijn droom is om minder afhankelijk te worden van het honorarium dat opdrachtgevers mij betalen voor mijn journalistieke werk en andere manieren te ontwikkelen om inkomsten te genereren. Om een directere band met mijn lezers (jij dus) op te bouwen om zodoende te kunnen blijven doen wat ik doe. Want daar gaat het mij om.

Enfin, als je mijn werk op prijs stelt en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage dan kan dat. Hier.

Verwacht

Ik praat maandag 19 oktober mee in de live talkshow van Tracy Metz, Stadsleven. Maandag 19 oktober, 19.00 uur in EYE Filmmuseum. Thema: ‘Dozen: Wat doet de bezorgeconomie met de stad?’. Kaarten: www.eyefilm.nl. Lees ook het stuk van Tracy in NRC Dozen, dozen en nog meer dozen.

Share Dingen die ik doe en dingen die me boeien